Introductie: De Opkomst van Chatbots
Chatbots zijn tegenwoordig overal en veranderen de manier waarop we werken en leren. Binnen twee maanden bereikte ChatGPT 100 miljoen gebruikers, een prestatie die Instagram twee jaar kostte. Het is dan ook geen verrassing dat techbedrijven in de race zijn om hun eigen bots te lanceren. Maar hoe moeten we met deze chatbots omgaan? En maakt het uit als we onbeleefd tegen ze zijn?
De Evolutie van Chatbots
Chatbots zijn niet nieuw. Ze zijn de volgende generatie spraakassistenten zoals Alexa of Siri, die allemaal een gemeenschappelijke voorouder hebben, het ELIZA-programma uit 1966. Hoewel de technologie is veranderd, blijft de belofte hetzelfde: een machine die met ons praat in alledaagse taal.
Kunnen We Chatbots Kwetsen?
Een reden waarom we beleefdheid waarderen, is dat we anderen niet willen kwetsen. Maar kunnen we de gevoelens van een chatbot kwetsen? Daarvoor zouden ze eerst gevoelens moeten hebben. Met andere woorden, de chatbot zou bewust moeten zijn. Voor nu zijn experts het erover eens dat machinebewustzijn nog ver weg is.
Het Begrip van Chatbots
Woorden doen alleen pijn als je ze begrijpt. Moderne chatbots begrijpen taal niet zoals mensen dat doen. Ze vormen geen juiste modellen van wat verschillende woorden en concepten in een zin daadwerkelijk betekenen. In plaats daarvan worden ze getraind om te herkennen welke woorden andere woorden volgen, waardoor ze realistische tekst kunnen creëren. Dus misschien kunnen we ontspannen. Chatbots zijn niet bewust en kunnen ook niet echt begrijpen wat we zeggen.
Menselijke Interactie met AI
Deze systemen zijn niet volledig onafhankelijk. Zelfs de beste chatbots hebben correctie nodig. Wanneer nauwkeurigheid echt belangrijk is, zullen mensen direct met chatbots samenwerken. Deze menselijke helpers zullen fungeren als feitencontroleurs en vertalers. Dus als je in de komende jaren een chatbot uitscheldt, scheld je misschien ook een mens uit.
Het Belang van Goed Voorbeeld
Een andere reden om beleefd te zijn, is het geven van een goed voorbeeld. Kinderen leren door volwassen gedrag na te bootsen, dus beleefd zijn, zelfs tegen objecten die niet per se vriendelijk behandeld hoeven te worden, kan betere gewoonten bij kinderen en misschien zelfs volwassenen aanmoedigen.
De Rol van Geslacht in AI
De rol van geslacht speelt ook een rol. De laatste generatie spraakassistenten had voornamelijk vrouwelijk klinkende stemmen, wat subtiele maar ongewenste connotaties introduceert. Als we gewoonlijk onbeleefd zijn tegen vrouwelijk-genderde AI’s, ondersteunen wemogelijk onbewust een schadelijk stereotype van vrouwelijke onderdanigheid.
Zijn We Onszelf aan het Schaden?
Veel ethici stellen dat zelfs als onze onbeleefdheid niemand anders schaadt, het ons schaadt. Het lijkt erop dat we terughoudend zijn om dingen te doen die verkeerd aanvoelen, zelfs als ze geen echte schade aanrichten. Onze schok bij mishandeling, zelfs als het geen directe schade veroorzaakt, is een goede zaak. Het is belangrijk dat onbeleefdheid onbeleefd aanvoelt, dat geweld gewelddadig aanvoelt.
Een Tweede Mening
Niet elke tech-ethicus deelt mijn mening. Velen hebben er geen problemen mee om onbeleefd te zijn tegen chatbots, met het argument dat we AI moeten zien en behandelen als een louter hulpmiddel, of zelfs als een slaaf. Maar misschien is er nog een andere mening die we kunnen raadplegen. Dus ik vroeg het aan een chatbot.
Conclusie: Het Belang van Beleefdheid
Zelfs als beleefdheid overbodig lijkt bij het praten met machines, kost goede manieren niets. Het is de moeite waard. Onbeleefd gedrag kan een negatieve weerspiegeling zijn van het karakter en gedrag van de gebruiker, wat hun persoonlijke of professionele reputatie kan schaden. Dus, laten we beleefd blijven, zelfs tegen onze chatbot-vrienden.