Amazon’s Nieuwe AI-Initiatief: ChatGPT-achtige Zoekfunctie

Amazon AI zoekfunctie

Amazon.com Inc. heeft plannen om een ChatGPT-achtige productzoekfunctie te introduceren op zijn webwinkel. Dit initiatief zet Amazon op gelijke voet met Microsoft Corp. en Google, die ook generatieve kunstmatige intelligentie in hun zoekmachines integreren.

AI Ambities van Amazon

De ambities van Amazon worden duidelijk in recente vacatureadvertenties. Een vacature voor een senior softwareontwikkelingsingenieur onthult dat het bedrijf Amazon Search opnieuw vormgeeft met een interactieve conversatie-ervaring. Deze ervaring is ontworpen om gebruikers te helpen antwoorden op vragen te vinden, producten te vergelijken en gepersonaliseerde suggesties te ontvangen.

Amazon stelt in de vacature: “We zijn op zoek naar de beste en slimste mensen binnen Amazon om ons te helpen deze visie direct aan onze klanten te leveren. Dit zal een transformatie voor Search zijn die eens in een generatie voorkomt.”

Een andere vacature maakt deel uit van “een nieuw AI-first initiatief om de manier waarop we zoeken opnieuw te ontwerpen en opnieuw uit te vinden door het gebruik van extreem grootschalige next-generation deep learning technieken.”

Amazon’s Investering in Generatieve AI

Amazon-woordvoerster Keri Bertolino weigerde commentaar te geven op de vacatures, maar zei in een e-mail: “We investeren aanzienlijk in generatieve AI in al onze bedrijven.”

Conversatieproductzoekfuncties hebben het potentieel om een cruciaal element van Amazon’s kernretailbedrijf te hervormen. De zoekbalk bovenaan de app en homepage is in de afgelopen jaren de standaard toegangspoort geworden voor miljoenen shoppers die een specifiek product willen vinden. Meer dan de helft van de Amerikaanse shoppers zegt dat ze productzoekopdrachten starten op Amazon.com, een hoger aandeel dan Google, volgens een eerder dit jaar uitgevoerde enquête door Jungle Scout, een softwaremaker voor verkopers op Amazon.

De Technologie Achter de Zoekfunctie

Vroege implementaties van generatieve AI door Microsoft, Alphabet Inc.’s Google en anderen zijn geplaagd door fouten in reactie op basisvragen. Ze tonen echter ook aan hoe een verbeterde Microsoft Bing of Google-zoekfunctie gebruikers een waardevollere manier kan bieden om producten te vinden.

Een zoekopdracht op Microsoft Bing – aangedreven door OpenAI’s ChatGPT – naar de vijf beste elektrische scheerapparaten leverde een lijst op van vijf producten, inclusief citaten uit recensies van Men’s Health en GQ, samen met links naar winkels die de producten verkopen. Dezelfde zoekopdracht op Amazon levert een paar advertenties op, gevolgd door tientallen producten.

Kritiek op Amazon’s Zoekervaring

Amazon’s zoekervaring is de afgelopen jaren bekritiseerd vanwege het toenemende aandeel van resultaten gewijd aan advertenties en andere gesponsorde inhoud.

Generatieve AI maakt gebruik van enorme hoeveelheden data om grote taalmodellen te assembleren die kunnen helpen bij het creëren van tekst of afbeeldingen na een prompt. Amazon CEO Andy Jassy zei tijdens een winstgesprek vorige maand dat de technologie “een opmerkelijke kans biedt om vrijwel elke klantbeleving te transformeren.”

Generatieve AI in Amazon Web Services

Amazon Web Services, de cloud computing-eenheid van het bedrijf, kondigde in april een reeks diensten aan die gebaseerd zijn op vooruitgang in generatieve AI. Deze zijn nog niet op grote schaal uitgebracht. Ondertussen hoopt het bedrijf vergelijkbare technologie te gebruiken om zijn Alexa spraakassistent te verbeteren, zoals Insider meldde.

AI in Amazon’s Reclamecampagnes

Amazon bouwt ook een team om kunstmatige intelligentie tools te gebruiken om foto’s en video’s te maken voor reclamecampagnes, volgens een rapport van The Information eerder deze maand.

Conclusie

Amazon’s plannen om een ChatGPT-achtige zoekfunctie te introduceren, markeren een belangrijke stap in de integratie van AI in de e-commerce ervaring. Met deze nieuwe technologie streeft Amazon ernaar om het zoeken naar producten te transformeren en de klantbeleving te verbeteren. Het is duidelijk dat Amazon aanzienlijk investeert in generatieve AI, en het zal interessant zijn om te zien hoe deze investeringen de toekomst van online winkelen zullen vormgeven.

ChatGPT nog beter gebruiken? Probeer mijn gids!


,

Meer blog berichten